Egipatska knjiga mrtvih – Zagrobni život!

Egipatska knjiga mrtvih. Knjiga mrtvih je staroegipatski zbornik sastavljen od različitih religijsko-magijskih tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob. Dio knjige mrtvih danas je izložen u Britanskom muzeju u Londonu.

 

Egipatska Knjiga mrtvih – Namjena

 

Egipatska knjiga mrtvih služila je da pomogne pokojniku u savladavanju mnogobrojnih prepreka na putovanju kroz različite sfere duhovnog života kako bi, nakon što ih prebrodi, mogao dospjeti u zagrobni život. Egipćani su vjerovali u vječnu zagrobnu sreću.

Tako se, prema knjizi mrtvih, faraon nakon smrti pročistio od grijeha, prelazeći rijeku smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se sa Ozirisom – egipatskim Bogom podzemnog svijeta.

U početku je bila namijenjena samo faraonima. No krajem Starog kraljevstva, bila je dostupna svima. Knjiga mrtvih imala je oko 190 poglavlja koja nisu bila međusobno povezana. Naime, još uvijek nije otkriven primjerak sa svim poglavljima.

No suština nije u knjizi, nego o papirusu na kojem su za svakog pokojnika pojedinačno bile ispisane magijske riječi. Potom se taj papirus, od vremena Novog Kraljevstva, polagao u grobnice ljudi, neovisno kojem društvenom sloju su pripadali.

Magijske riječi najčešće su bile pisane hijeroglifskim kurzivnim pismom koji se prije koristio i za druge religijske tekstove. Knjiga mrtvih razvijala se iz Tekstova piramida te iz tekstova sarkofaga Srednjeg kraljevstva, preuzimajući njihove brojne elemente.

Imate važno pitanje za ljubav, a niste u mogućnosti razgovarati sada? Pošaljite SMS poruku! Pošaljite ključnu riječ LJUBAV, Vaše ime, datum i godinu rođenja na 647 444 (6,20 kn/sms), kako biste dobili pomoć najboljeg stručnjaka!

 

 

Egipatska Knjiga mrtvih – Veliko suđenje

 

U Tekstovima sarkofaga zanimljiv je opis Sekhet-hetepa. Egipćani su tako nazivali Raj. Za njih je to mjesto koje su zaslužili i gdje mogu raditi sve kao i u ovozemaljskom životu. 125. poglavlje sadrži opis Velikog suđenja na kojem se pokojnikovo srce važe s Perom istine. Pero istine predstavljalo je Maat, božicu pravde i vječnog poretka.

Na suđenju su bila 42 suca. Vrhovni je sudac bog Oziris, a uz njega su Izida i Neftida te četiri Horusova sina- Imset, Hapi, Duamutef i Kebsenuf. Njihova je uloga da zaštite unutarnje organe, izvađene prije mumificiranja i pohranjene u kanopske žare.
Bog Tot stajao je ispred vage i kistom bilježio presudu bogova. Zbog toga je postao simbol istine. Vaganje srca nadgledao je Anubis.
Ammamet (Amut) bilo je biće koje proždire osuđenika. Krokodilska glava, torzo lava te stražnji dio nilskog konja – tako su Egipćani prikazivali Ammameta koji guta proklete.
Nevini su odlazili bogu Ozirisu u svijet mrtvih.

Mnogi su hramovi oslikani motivima priča iz Knjige mrtvih. Najpoznatiji crtež s tom temom potječe iz 1250. god. p. n. e. Prikazuje sudnicu u kojoj je, prema mitu o Horusu i Setu, Oziris prošao suđenje.

 

Egipatska Knjiga mrtvih – Čarolije 

 

Kao što smo već spomenuli, Knjiga mrtvih sastojala se od magijskih tekstova koji su imali razne funkcije. Primjerice, poglavlje 30. trebalo je pomoći srcu preminulog da bude bezgrešno pred bogovima. Skarabej se stavljao na prsa preminulog jer je skarabej predstavljao zamjenu za srce pokojnika. Naime, Egipćani su vjerovali kako srce, osim fiziološke uloge, ima i veliku ulogu čovjekove duše i savjesti. Upravo to vjerovanje je povezano s vaganjem srca tijekom Velikog suđenja. Uz to, poglavlje 6. vezalo se za izbjegavanje rada u svijetu mrtvih. Njegov sadržaj nalazio se na šauabti figurama za koje se veže vjerovanje da obavljaju dužnosti pokojnika na drugom svijetu.

Sanjarica

 

 

Pojedine napisane čarolije pružale su pokojnicima mogućnost seksualnih odnosa i stvaranja potomstva u svijetu mrtvih. Čarolija 101 štitila je pokojnika u brodici boga Sunca, a napisao ju je bog Tot za Ozirisa. Neki dijelovi Knjige mrtvih davali su upute mrtvima kako koristiti amulete. Egipćani su vjerovali kako ih amuleti štite od zla. To su najčešće bili privjesci od nakita koji su se nalazili u povojima mumija. Isto tako, čarolija 156 sadrži upute kako koristiti jedan amulet koji je imao oblik ručnika. Čarolija je povezana sa snagom božice Izide i jamči preminulome zaštitu općenito.

 

Egipatska Knjiga mrtvih – Najpoznatiji dio Knjige mrtvih

 

Knjiga mrtvih također opisuje ponašanje božanstava i dokle je sezao njihov kult. Apisa se štovalo sjeverno od Memfisa, u Saisu i Atribisu na delti Nila. U tom dijelu knjige mrtvih također možemo pronaći obraćanje Atuma Ozirisu. Atum je izjavio kako će konačno potopiti sve bogove, ljude u Egiptu, u praiskonske vode Nun. Na vodama Nun nalazio se početak svega prije početka vremena. Ipak, najpoznatiji dio egipatske knjige mrtvih je himna posvećena bogu Ra.

Himna se obraća Izlazećem Suncu, njegovoj ljepoti, trajnosti i besmrtnosti. Štuje vladavinu Gospodara, Boga Sunca Ra. 

Pročitajte još:

Vodeni tokovi – Stvarna prijetnja ili prevara?

Tibetanska knjiga smrti – Drevni zapisi o životu nakon smrti!