Ovu Noć vještica obasjat će Plavi Mjesec!

Noć vještica. U 2020. godini susreli smo se s nekoliko rijetkih prirodnih pojava na nebu. Ništa manje važno je Plavi Mjesec koji će 31. listopada obasjati Noć vještica. Redovito jedna godina ima 12 uštapa. No ova je posebna. 2020. puni će nas Mjesec obasjati 13 puta – dvaput upravo u listopadu.

 

Noć vještica: Plavi Mjesec

 

Kraj listopada, na samu Noć vještica 31. 10., zvijezde na nebu dobit će poseban plavi izgled. Mnogima bi to moglo djelovati zastrašujuće s obzirom da će se ta pojava odigrati upravo na Noć vještica. Naime, osvijetlit će ih Plavi Mjesec.

No ne radi se o tome da Mjesec zapravo daje plavu boju, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita puno bliža Zemlji nego obično. Ova rijetka pojava učinit će da Mjesec izgleda puno veći i sjajniji nego obični pun Mjesec.

Kozmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći puta tu pojavu vidjeti opet 31. listopada, ali tek 2039. godine. Još zanimljivije je što će se Plavi Mjesec vidjeti u cijelom svijetu. Po prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Plavi Mjesec označava pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca. Prvi je bio 1. listopada, a drugi očekujemo 31. listopada.

 

Noć vještica i kako su nastale

 

Noć vještica je praznik koji se najviše slavi u Americi, ali s godinama je sve više prihvaćen i u ostatku svijeta. Najviše zahvaljujući američkim filmovima. U tmurnu duboku jesen smješten je inače i Dan mrtvih. Često su se, naime, kršćanske svetkovine prilagođavale prethodnim poganskim kalendarima.

Vjeruje se da Noć vještica vuče korijene iz drevnog keltskog festivala mrtvih. U keltskom kalendaru 31. listopada označavao je početak zime, početak nove godine. Kao i početak i kraj životnog ciklusa.

Imate važno pitanje za ljubav, a niste u mogućnosti razgovarati sada? Pošaljite SMS poruku! Pošaljite ključnu riječ LJUBAV, Vaše ime, datum i godinu rođenja na 647 444 (6,20 kn/sms), kako biste dobili pomoć najboljeg stručnjaka!

Gordana 311

 

Kelti su vjerovali da na Noć vještica duše preminulih prelaze na drugi svijet. Kelti su povodom toga tu noć palili vatre, jer su vjerovali da će to pomoći dušama preminulih u pronalasku njihovog puta. Kako bi umirili vještice tijekom tog procesa, Kelti su iznosili darove u obliku hrane i pića. Njihova vjerovanja i običaji su se nešto izmijenili dolaskom kršćanstva i slavljenje keltske Nove godine, ali su zadržali tradiciju proslave Noći vještica.

U nekim kulturama Noć vještica nije tek bezazlena zabava, već noć povezana s okultizmom i nadnaravnim silama. Također se vjeruje da Noć vještica ima pogansko porijeklo. U prošlosti mnogi su na taj dan prizivali duhove preminulih, a moglo bi se reći da je taj običaj i dalje uvažen u cijelom svijetu.

Uz to, vještičji kult Wicca koji broji preko tisuće članova, drže se prastarih keltskih vjerovanja i vrše razne poganske obrede. Noć vještica nazivaju Samhain najsvetijom noći u godini. Štoviše, uvjereni su da kršćani zapravo s njima slave njihov blagdan.

 

Sanjarica

Noć vještica: Izrada bundeva

 

Teško je zamisliti Noć vještica bez bundeve s izrezanim očima i ustima. Običaj dubljenja i rezbarenju bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti.

Sve što je potrebno je odabrati dobru bundevu. Bilo bi dobro da je pravilnog oblika i bez ikakvih nedostataka. Gornji dio s peteljkom odrežite oštrim nožem. Režite oprezno jer ćete taj dio vratiti kao poklopac. Zatim izdubite bundevu: neposredno uz koru stružite velikom žlicom pazeći da ne stanjujete koru. Potom nacrtajte izvana oči, nos i usta pa po tom crtežu izrežite komade kore.

U bundevu stavite upaljenu svijeću. Neka bude malena koja dugo gori – pazite da ne izazovete požar. Kad je svijeća na svom mjestu, na vrh vratite poklopac.

Pročitajte još:

Kristofor Kolumbo i šokantna nova otkrića!

Tibetanska knjiga smrti – Drevni zapisi o životu nakon smrti!