Pripremi svoju dušu za Božićno vrijeme

Okolina

U božićno vrijeme je jako dobro što već tjednima unaprijed možemo početi s pripremama za praznike! Kada izlozi trgovina, ulice i trgovački centri obuku svečanu odoru, tako i mi počinjemo polako ukrašavati naš dom i pripremiti ga za Božić. Neki misle da se pretjeruje i preuveličava slavljenje Božića, no ako razmislimo kako u drugim kulturama slave i veličaju svoje praznike, zapravo to rade baš na takav način te ćete tada shvatiti da nema pretjerivanja u našem Božiću jer govorimo o našem najvećem kršćanskom prazniku.

Naša okolina ima velik utjecaj na nas. Što god radili, bili u potrazi nove religije ili negirali staru, Božić će uvijek utjecati na nas stoga nema potrebe boriti se protiv toga jer je uzalud. Bolje je to sve doživjeti nego patiti. U naše domove unosimo sve više i više Božićnih ukrasa, pridržavamo se tradicije paljenja adventskih svijeća. Čak i ako niste katolik, Božić Vam je važan. Svaki ukras koju krišom unesete u svoj dom, svojim prisustvom vodi našu dušu u smjeru pravog Božićnog duha, u smjeru svijetlosti i ljubavi.

Bozic1

Duhovnost   

Duhovnost Božića već odavno nije isto što je nekada bila i nije to više proslava kršćanskog spasenja jer se sve manje ljudi poistovjećuje s religijom. Međutim glavna duhovnost Božića nije izgubljena i dalje je to slavlje svijetlosti i ljubavi te nas ti ojećaji uzdižu u visine koje vode do Božića. O ljubavi je potrebno znati da zasljepljuje kao i svijetlost i ne smijete pretjerati. Najbolje je voljeti s razumom. Prema tome kada se predamo osjećajima, osim Božićnog duha, ne treba pretjerivati. Naša ljubav će biti realna ako ide zajedno s razumijevanjem. Dakle ako želite svu Božićnu ljubav za sebe, nemojte željeti zavoljeti ljude i stvari koje inače nikad ne biste voljeli.

Ljubav se ne može siliti ako postoji osoba na koga se ljutite. Stoga je bolje je da na nju sada ne mislite jer nije pravo vrijeme da se suočavate s vlastitom ljutnjom. Uostalom ako želite sebe pobijediti, možete doživjeti i poraz koji nam može unišiti cijeli praznik. U ovo doba treba voljeti one ljude koje zaista volimo. Neke ljude koje ne možete voljeti, možda je bolje prvo razumjeti pa ih zaboraviti, ali da ih volimo po svaku cijenu, zaista nema smisla. Važno je kada stignete do Božića da u Vašim srcima bude prisutna intimnost, potreba za mirom te da ni sa čime ne ugrozite taj sveti praznik. Važno je kako se Božić približava da izbjegavate nasilje, da ne gledate agresivne filmove, pustite da mir preplavi Vašu dušu, neka se Vaša srca malo smire i odmore. Vodite računa o sebi, skupite svu svoju osnovnu snagu i izbegavajte loše i ružne razgovore, agresivnost kako bi božićne pripreme tekle u miru, a ne u svađi.

Bozic3

Poklon kao duhovna vježba

Kupnja poklona je ogroman zadatak jer dobar poklon ističe da poznajemo osobu kojoj ga poklanjamo, a koja to i iščekuje. Nije dovoljno kupiti neki površan poklon, važno je da bude osobit osobi kojoj ga dajete jer treba odvojiti energije da upoznate tu osobu. Ovo ima i duhovnu stranu jer dok pokušavate upoznati prijatelja, člana obitelji ili ljubav, tako počinjete i sebe gledati jer svaka osoba pred sobom drži ogledalo u takvim situacijama. Poklon je uvijek povezanost, zajednička točka između dvoje ljudi, izražava što druga osoba voli. Vježba je veoma ozbiljna jer morate biti temeljiti, suosjećajni i potrebno je pokazati strpljenje jer uspješnost darivanja će Vas kopkati cijelo vrijeme, hoće li se svidjeti poklon ili ga treba zamijeniti?

Znači božićno darivanje je vježba koja nas ne potiče da obratimo pažnju na našu unutrašnjost, nego da u drugima znamo prepoznati sebe, zajedničke interese. Jer ako nema zajedničkog interesa, ni to nije Vaš problem jer samu sebe može upoznati jedino ta osoba koja obraća pažnju na druge ljude i na svijet, a ne na sebe.

pokloni, Bozic