Zbog čega se svađamo u braku i vezi

U braku i vezi dolazi do svađe i to nije ništa neobično. Svađe nam ponekad pomažu da lakše uvidimo probleme koje koče kvalitetan razvoj odnosa. Međutim, probleme koji izlaze često na vidjelo ne smijemo ignorirati, već ih moramo zajednički nastojati riješiti, posebno one koji se često ponavljaju.

 

1. Financije

 

Statistički, novac je prvi na listi uzroka svađa među parovima. Suočavate se s financijskom krizom, a Vaš partner troši novac na nepotrebne stvari bez da ste prethodno pričali o tome? To je itekako valjan razlog zbog kojeg možete osjećati da je partner iznevjerio Vaša očekivanja. Takav osjećaj izdaje dovodi do svađe.

Preko nekih stvari kad je riječ o zajedničkim financijama, ne smijete prijeći. To naravno ovisi o težini problema. Važno da je partner i Vi taj problem shvatite kao priliku da analizirate svoje financijske probleme. To će vam uvelike pomoći da budete iskreniji jedno prema drugome, zahvaljujući čemu vaš odnos ponovno može biti na pravom putu.

 

2. Obitelj

 

U našoj obitelji također dolazi do neslaganja. Normalno je da neke detalje podijelimo s partnerom, gdje ćemo malo iskritizirati svoje bližnje, ali ih volimo bez obzira na sve. No što napraviti u situaciji kada Vaš partner govori loše stvari o Vašoj obitelji?

Takvo ponašanje ne smijete tolerirati. Uvrede partnera na račun Vaše obitelji predstavljaju granicu koju Vaš partner ne smije prijeći. Isto se odnosi i na Vas; budite taktični i obazrivi kada pričate o partnerovoj obitelji kako ga ne biste povrijedili.

 

 

 

3. Kućanski poslovi

 

Također je važan i uravnotežen odnos u kojem oba partnera podjednako obavljaju kućanske poslove. Ako je samo jedna strana zadužena za sve kućanske poslove, to može predstavljati velik problem. Problemu pristupite racionalno i pokušajte se s partnerom dogovoriti oko podjele obaveza, to nikako nemojte ignorirati. Ako već duže traje taj nesklad, vrijeme je da s partnerom ozbiljno porazgovarate o tome.

 

4. Seks

 

Razgovor o seksu poboljšava vezu. U zdravoj vezi razgovor o seksu nikako ne smije biti sveden samo na kritike. Stoga nije dobra ideja načeti temu seksa tijekom samog seksa netaktičnim komentarima ako Vam nešto ne odgovara ili ste nezadovoljni.

 

Sanjarica

Pripazite da ne narušite partnerovo samopouzdanje. Radije mu otvoreno recite da Vam ne godi to što trenutno radi i predložite da isprobate nešto drugo, prema Vašim željama. Ipak, o seksu je najbolje razgovarati izvan kreveta. Nije lako, ali upravo bismo to trebali raditi jer je takav tip razgovora lakše voditi kada se ne nalazimo u intimnim i osjetljivim trenucima.

 

5. Riječi su oštrije od noža

 

Riječi izgovorene u svađi teško je izbrisati. Upravo zato izbjegavajte komentare na partnerov račun. U žaru svađe izgovorimo nešto što ne mislimo, želimo povrijediti druge jer su oni povrijedili nas.

Kada Vam se u ljutni omakne takav komentar, ispričajte se i pokušajte objasniti partneru da niste tako mislili, da ste to izrekli u bijesu. Isto očekujte i od svog partnera i nemojte tolerirati uvrede.

 

UPRAVO SE ČITA:

 

Seks&veze: 7 načina do obostrane želje za seksom

 

Boris Dominiković: Vlaška magija za ljubav!